středa 2. prosince 2020

Tis červený výskyt

Jedna z nejbohatších lokalit na výskyt tisu červeného v Česku je přírodní rezervace V Horách u vsi Terešovská Huť (dnes již sloučená s Terešovem). Místa výskytu : Roste původně v suťových stinných lesích a ve skalnatých údolích řek. Výskyt : Severní polokoule. Tis červený (Tis obecný). Koruna : rozložitá, kulovitá či kuželovitá.


Borka : červeno- hnědo-šedo - . V minulosti se atraktivní dřevo tisu využívalo k výrobě luků, později také k výrobě nábytku a uměleckých předmětů . Díky intenzivní těžbě letitých stromů a vysazování rychleji rostoucích jehličnanů se výskyt tisu červeného (Taxus baccata) u nás velmi omezil. A navíc prý značně chutnají ptákům. Ti je sezobnou a po natrávení . Mapa výskytu - tis červený - Taxus baccata. Zásadní vliv na omezení areálu výskytu a jeho značnou fragmentaci mělo, vedle přímého využití dřeva, také holosečné hospodaření v lesích. Jejich přirozený výskyt v regionu je diskutabilní.


Všechny tisy v oblasti byly pravděpodobně uměle vysázeny, hlavně v parcích a zahradách. Roste v suťových lesích západní a střední Evropy od Středomoří . Strom s přímým kmenem,. Dříve byl výskyt velmi hojný, lidskou činností byl jeho výskyt úplně zdecimován, především intenzivní . Pro letošní rok byl stromem roku vybrán tis červený. Je to naše původní dřevina, dnes je však jeho výskyt v ČR roztroušený až vzácný. Klíčová slova: tis červený , Taxus baccata, přirozená obnova, reintrodukce.


Našim nejběžnějším druhem je tis červený (T. baccata). Dalším druhem je tis. Tisje nenáročná dřevina bez častého výskytu škůdců a chorob. Evropě objevily první snahy o ochranu lokalit s výskytem tisu proti rabování, . Severní hranicí výskytu je východní Norsko, severní Afrika, východní hranici tvoří. Výška rostliny v dospělosti ‎: ‎m Barva listu ‎: ‎zelená GC6RBCB Pamatne stromy Novojicinska Tisicilety tis.


Charakter výskytu : solitérní strom v zámeckém parku. Dřevina: tis červený , Taxus baccata L. V místech výskytu krystalických vápenců se vyvinuly krasové tvary (NPP Jeskyně kde roste i tis červený (Taxus baccata) a klokoč zpeřený (Staphylea pinnata). Nejznámějším zástupcem čeledi je tis červený (T. baccata), v anglosaské literatuře.


Nejodolnější v jakýchkoli klimatických podmínkách jsou vždy domácí. Pinus sylvestris (borovice lesní) a Taxus baccata ( tis červený ). Výzkumné práce započaly inventarizací jeho výskytu a dosud je. Na strmých svazích roste tis červený , na vlhčích půdách pak květnaté bučiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky