středa 11. září 2019

Pilous černý larva

Larva je bílá, beznohá, obloukovitě prohnutá s hnědou hlavou, dlouhá až 3-mm , vyjídá vnitřek zrna a kuklí se v něm. Celý vývoj od vajíčka po dospělce probíhá v. Brouci pilouse černého se živí zrny nejrůznějších obilovnin. Samice klade vajíčka do . Anglicky ‎: ‎Wheat weevil Slovensky ‎: ‎Zrniar čierny Brouci a roztoči: Co dělat, když se vám pustí do jídla.


Jeho larva i brouk požírají mouku, moučné výrobky, luštěniny, sušenou.

To pilous černý , kterého dobře poznáte díky příslušnosti k nosatcům, . Pilous černý je jeden z nejobávanějších skladištních škůdců. V prázdných skladech je ukrytý ve spárách. Je odolný proti mrazu.


Larvy i dospělci kožojedů se živí (jak už z názvu vyplývá) hlavně kůží a. Příbuzný pilous černý (Sitophilus granarius) napadá hlavně obilí, . Brouček nelétavý, černý , malý (do cca čtvrt centimetru nejvýši). Nicméně larva žere, žere a až se zakuklí a vykuklí, tak prožere díru ven.

Pilous má tmavě hnědou barvu a je velmi maličký – měří pouze do pěti milimetrů. Jak dospělý pilous , tak i jeho světlé larvy s hnědou. Má rychlejší vývoj než pilous černý (až měsíce). Larva pilousů je bílá, beznohá, obloukovitě prohnutá s hnědou hlavou, dlouhá kolem tří až čtyř milimetrů, vyžírá vnitřek zrna, kde se kuklí.


Dospělci škody nezpůsobují, jen jejich housenky, resp. Vajíčko: bělavé, kladené do jamky vykousané v zrnu a uzavřené sekretem. Larva vyjídá vnitřek zrna a kuklí se v něm. Pilous obecný je 3-mm dlouhý, bezkřídlý a krovky jsou pevně spojené, pilous rýžový létá. Od vajíčka po dospělce : 1 . V sáčcích a krabičkách se sypkými potravinami najdeme i . Larvy se pohybují i do značných vzdáleností a zanechávají za sebou otvůrky v obalových materiálech.


Brouk pilous černý (Sitophilus granarius) poškozuje obilniny, škůdce na bavlníku. Larvy hemimetabolního hmyzu bývají označovány jako nymfy. Patří sem mimo jiné také mnozí škůdci jako pilous černý (Sitophilus granarius) škodící v obilních . Brouci se živí pylem, nektarem a zralými plody, larvy zpráchnivělou . Po 5-ti dnech se z nich líhnou beznohé larvy.


Během dnů se larva čtyřikrát svlékne, přičemž zůstává stále uvnitř zrna kde se také zakukluje.

Kokosový ořech, duong, ságo, larva , dua, pilous černý , červ, (rhynchophorus, vietnam, dlaň, ferrugineus), nebo, červeň – stáhněte tento Sériová fotografie bez. Má larvy bílé, bez nohou, až mm dlouhé, brouk je hnědý, se sosákem, m dlouhý a nelétá. Jeho samička nakusuje zrna obilí, kukuřice, rýže a jiné . Skupina hmyzu s dokonalou proměnou, tedy se stádii vajíčko, larva ,. Coufalová Světlana 07.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky