čtvrtek 26. září 2019

Stříhání moruše

Starší stromy řez nepotřebují. I moruši občas přihnojíme, ale s opatrností. Příliš mnoho živin způsobí překotný růst výhonů, ty jsou pak slabé a . Jak provádět řez moruše , jak založit korunu a jak řezat převislou moruši ? Názory na řez ovocných stromů se také velmi liší.

Někdo preferuje nechat to kompletně . Případný řez provádíme v předjaří, kdy ještě neproudí míza. Dobrý den, mám na zahradě asi třetím rokem moruši. Měly by se stříhat v období, kdy už mají listy. Moruše snáší silný řez.


Ale zde také platí, že strom by měl mít ještě listy. Při brzkém jarním řezu hrozí nákaza řezných. Pokud máte tmavou moruši a zaplodí, tak spadlé, zralé moruše se na.

Poté provedeme výsadbu na zvolené stanoviště. Vysazuje se do běžné . Tak jsme se včera pustili do střihu stromků, které se mají stříhat v předjaří. Převislá moruše měla krásné dlouhé výhony. Po vysazení potřebuje výchovný řez.


Ke koupi a sázení moruší se vyjádřil jejich pěstitel, pan . Mimo výchovného řezu po vysazení nevyžaduje žádný náročný řez. V prvních letech výhonky moruše stříháme , v dalších korunku prosvětlujeme jen občas. Pro výsadbu je vhodný jak podzim, tak jaro. Při dozrávání získávají plody tmavě modré až černé zbarvení.


Chutí se podobají sladkým ostružinám, ale obsahují . Jinak ji pěstujeme volně, pokud potřebujeme, uděláme hlubší i zmlazovací řez nejlépe po sklizni (v srpnu). Sladké ovoce, které se tvarem podobá malinám a ostružinám, můžete využít k přímé . Výsadbu moruší provádíme v období od března do května a na podzim potom od září až do zámrazu. Tvarovací řez provádíme koncem zimy za . Stačí jen pravidelně zalévat a stříhat , řez se provádí jen na mladších stromcích.

Tímto způsobem lze rovněž udržovat vzhledné lípy, moruše a jiné druhy s dobrou regenerační schopností a velkými listy. Výjimkou v nabídce není ani sladkoplodý jeřáb nebo arónie, dřín, muchovník, mandloň, jedlý kaštan, moruše , či méně známá kdouloň a .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky