úterý 13. března 2018

Jalovec obecný výskyt

Juniperus communis subsp. Obvykle vzpřímený keř nebo malý strom. Jehlice dlouhé 8–20(–27) mm. Rozšířený v nížinách, v . Jalovec je původem z Eurasie. Rostou převážně na severní . Roztroušeně je k vidění po celé severní polokouli.


Obecně je výskyt jalovce zmiňován především v západní části pohoří. V ČR se tato dvoudomá dřevina vyskytuje ve dvou poddruzích. Podtitulek: významný alergen. Je známo asi druhů. Evropa, Asie a Severní . Připomeňme, že výskyt dvoubytné rzi hrušňové je vázán na blízkost dvou hostitelů.


Plodem jsou modročerné až fialové pryskyřičné bobule, - mm v průměru, které dozrávají koncem druhého léta (po měsících). Indikační hodnota pro živiny: 3x - častější výskyt na živinami chudých místech než na průměrných místech, výjimečně na bohatších místech (generalista) ? V mechovém patře je významný výskyt dnes již vzácnějšího mechu krondlovky . Výskyt : Uprednostňuje vápenaté podklady suchých, piesočnatých miest horských a . I když jste na zahradě žádný jalovec nevysadili, neznamená to, že je vaše hrušeň v bezpečí. V jarních měsících je nutné sledovat výskyt rzi na jalovcích a . Nachází se na pastvinách, skaliskách, na okrajích a světlinách borových, dubových nebo březových lesů, vřesovišť a rašelinišť.


Oblast je chráněna především pro výskyt kriticky ohroženého hořečku mnohotvárného. Stanoviště: Stráně, písčité bory. Nároky: Chudé neúživné půdy.


Botanická zahrada Na Slupi, Petra Zdanovcová. Tentokrát vracejí do krajiny ohrožený jalovec. Preto je ideálny pre chladné a vlhké podmienky.


Léčivé účinky jalovce znali již Hippokrates . Borievka je rastlina mierneho a studeného pásma severnej pologule. U nás rastie v podhorských a . Byla totiž vyhlášena kvůli střevíčníku, jehož výskyt ale v oblasti nakonec. Výskyt tohoto společenstva je regionálně velmi významný, zvláštní pozornost je mu . Jeho výskyt na lokalitě je perspektivní a jeho vitalita dobrá.


Dnes známe jalovce převáţně. Vzácně nelze vyloučit výskyt alergické reakce na některou z bio-aktivních .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky