úterý 29. ledna 2019

Bez černý čeleď

Adoxaceae - pižmovkovité. POPIS: Vytrvalý, obvykle 5 . Roste na vlhkých, humózních, dusíkem bohatých půdách. Lidové názvy: bezinka, bezoví, bzina, kobzinky, kozičky, psí bez , smrdibez. Listy, které vyráží . Slovensky: Baza čierna.


Bez černý čeleď

Někdy se mu říká také bez evropský, protože pochází z Evropy. Bezu se přezdívá smradinky, bezinky, psí bez či kozičky, jeho květům pak kosmatice. Caprifoliaceae Pěstování: Snad žádná rostlina se nepěstuje tak snadno . Bez černý se vyskytuje v podobě . Léčivé jsou přitom nejen květy a plody bezu, ale i kůra a listy, které se využívají k potlačení projevů revmatismu. Podtitulek: málo významný alergen.


Anglicky: Black elder. N- acetylcystein , šípek, har- pagovník a vitamin C. Jejich komplexní účinky jsou doloženy moderním. Acetylcystein zvyšuje . Některé, jako například nicotěnka nejmenší z čeledi ploskočelkovitých,.


Kachnowitj (anatini) činj čeleď žiwočichů teplokrwých, z třjdy ptáků wodnjch,. BEZ ČERNÝ - SAMBUCUS NIGRA L. Tinktura (extrakt) z květu černého bezu. Sambucus nigra), čeleď zimolezovité, keř, někdy i strom až 10m, V-VII. Plantae - rostliny oddělení. Areál: mediteránní – temperátní s oceánickou tendencí.


Statný keř výjimečně . Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je jednoletá nebo dvouletá bylina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Je to… Melissa Officinalis - . Je neomylně rozpoznatelný podle krajku připomínajících, silně vonících žlutavě . Etymologie, Sambucus: bez, slov. Nějaké to info o tomto keři z čeledi. Taxonomie: čeleď Sambucaceae (bezovité).


Má nejtmavší listy ze všech - sytě vínové a klenotem v této čeledi je zejména díky . Dorůstá do výšky dva až osm metrů, dá se velmi dobře . Bez není náročný na půdu a úspěšně roste jak na kyselých, tak na neutrálních i zásaditých půdách. Bezinky (lat. Sambucus Nigra) – čeleď pižmovkovitá. Květy černého bezu se používá především při nemocech z nachlazení.


Hlavní jeho účinnou fenolickou látkou je flavonoid rutin. Původní druh je rozšířený v severní Africe i po celé Evropě, areál výskytu dále pokračuje přes Malou Asii a .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky