pátek 20. října 2017

Příborník bambus

Sléz maurský Okrasná léčivka s exotickým původem. Doba sběru červenec – říjen. Sušení, sesychací poměr Květ sušíme ve stínu nebo umělým teplem do 4 . SLÉZ MAURSKÝ slezmaursky. A nezapomeňte na sběr slézových květů, je s nimi legrace i sušeném stavu, umí totiž měnit barvu čaje!


Dobromysl je ideální bylinka na balkón a do skalky. Sklízíme v průběhu celého roku. Nejkvalitnější je však sběr před . Pro léčivé účinky se pěstuje poddruh slézu lesního zvaný sléz maurský. A i když je možno si sléz splést při sběru třeba s proskurníkem nebo . Při mírných zimách rostlina přetrvává jako trvalka. Zmínky o něm můžete najít i pod . Sléz má příznivý vliv na normální funkci dýchacího a trávicího ústrojí.


Složení: list a květ slézu maurského. V léčitelství se pěstuje rovněž i šlechtěná odrůda sléz maurský (M. Silvestris subsp. mauritiana L.), což je jednoletá.


Sběr květů a mladých listů. Obsahují třísloviny, silice, barvivo (malvin), slizy. Ty jsou důležité pro sliznice, ze kterých odplavují usazeniny. Má různé barvy, ke sběru a užití se doporučuje tmavá varieta nigra, ostatní.


Stejné použití má i sléz maurský a sléz okrouhlolistý. Náprstník červený ( Digitalis purpurea). Použití: Formou obkladů k . Zásadou správného sběru je důkladné se- známení se s léčivou. Některé pěstované druhy občas zplaňují (sléz přeslenitý, sléz kadeřavý, sléz maurský ). Sléz malokvětý je k nám vzácně zavlékán ze Středomoří.


Základní pravidla sběru léčivých rostlin: Důležitým. Sbíráme vždy na počátku rozkvětu, mimo kopřivy, u které sběr v době květu ukončíme. Proskurník topolovka (Alcea rosea) neboli sléz růžový. Od prosince do konce ledna přijímáme objednávky na pěstování a sběr bylin v. Existuje více druhů jako je sléz maurský či sléz přehlížený a liší se pouze velikostí a. Květenství můžeme zaštípnout, pak se větví a nedorůstá taková výše, což usnadňuje sběr.


Dříve častá okrasná . Jitrocel kopinatý list. Další druhy se pěstují jako okrasné rostliny a občas zplaňují. Malva verticillata var.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky