pátek 21. září 2018

Sléz maurský sběr

Květy slézu maurského jsou jedlé, a tak je můžeme použít jako ozdobu do letních nápojů, anebo třeba na obložené chlebíčky. Doba sběru květen červen. Při sběru květ volně ukládáme do košů, nikdy jej nestlačujeme a nesbíráme do velké vrstvy, neboť se. Co sbíráme: květ a list.


Kdy: červenec - říjen.

Jak: Listy sklízíme dvakrát během vegetačního období. Sléz maurský (Malva mauritiana) je dvouletá až víceletá rostlina. Pěstuje se u nás jako okrasná květina, která pro své krásné růžovofialové . První sběr se uskuteční před rozkvětem, druhý tehdy, když lístky mají sklon stárnout. Jako léčivka slouží všechny druhy slézu už od starověku.


Původně se používal spíš sléz lesní nebo přehlížený, dnes máme na výběr i sléz maurský. Předmětem sběru a použití je květ, list nebo kvetoucí nať (Flos, Foliům et Herba malvae).

List sbíráme nejlépe v červnu, před rozkvětem rostliny, květ a nať pak v. Květy i listy se suší a používají v léčitelstvý. Kvete od června do října. Sušení, sesychací poměr Květ sušíme ve stínu nebo umělým teplem do 4 . A nezapomeňte na sběr slézových květů, je s nimi legrace i sušeném stavu, umí totiž měnit barvu čaje!


Dobromysl je ideální bylinka na balkón a do skalky. Sklízíme v průběhu celého roku. Nejkvalitnější je však sběr před . Pro léčivé účinky se pěstuje poddruh slézu lesního zvaný sléz maurský. Malva sylvestris aneb sléz lesní je růžovofialově zbarvená květina, která je součástí. A i když je možno si sléz splést při sběru třeba s proskurníkem nebo . Při mírných zimách rostlina přetrvává jako trvalka.


Zmínky o něm můžete najít i pod . Sléz má příznivý vliv na normální funkci dýchacího a trávicího ústrojí. Složení: list a květ slézu maurského. V léčitelství se pěstuje rovněž i šlechtěná odrůda sléz maurský (M.


Silvestris subsp. mauritiana L.), což je jednoletá.

Sběr květů a mladých listů. SLÉZ LESNÍ - SBĚR A ZPRACOVÁNÍ:. Obsahují třísloviny, silice, barvivo (malvin), slizy. Ty jsou důležité pro sliznice, ze kterých odplavují usazeniny.


Má různé barvy, ke sběru a užití se doporučuje tmavá varieta nigra, ostatní. Stejné použití má i sléz maurský a sléz okrouhlolistý. Náprstník červený ( Digitalis purpurea). Použití: Formou obkladů k . Zásadou správného sběru je důkladné se- známení se s léčivou.


Některé pěstované druhy občas zplaňují (sléz přeslenitý, sléz kadeřavý, sléz maurský ). Sléz malokvětý je k nám vzácně zavlékán ze Středomoří.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky