pondělí 30. ledna 2017

Chryzantémy k řezu

Chryzantémy jsou vděčnými květinami k řezu. Rychlené cibuloviny (tulipány, narcisy). Zvláštní skupina využívaná ve vazačství.


Coby doplňkový materiál do . Donna Green – plnokvětá chryzantéma se pěstuje především pro řez.

Drobné květy na pevných stoncích v zelenkavé barvě. Květinám k řezu zas pravidelně . Správná péče přináší bohatství květů. Pokud si přejeme bohaté květy, . Abychom získali mohutně větvené rostliny, sazenicím chryzantém s šesti až osmi lístky zaštípneme vrcholek.


Nízké chryzantémy zná jistě každý, ale zapomenuté vysoké kultivary vhodné také k řezu. Jedná se o trvalky, které jsou původem z Číny a Japonska. Nyní ale většinou v květinářství zakoupíte chryzantémy , které je velmi těžké uchovat do dalšího roku.

Pro pěstování hrnkových chryzantém je nutno použít zdravou a propustnou . Největší předností chryzantém je jejich velká trvanlivost. Nastává čas tradičních letniček vhodných k řezu. K řezu je možné pěstovat dokonce i některé pnoucí letničky, stačí si jen vytvořit vhodné opory. Macešky a chryzantémy pro podzimní krásu na zahradě.


Na zimu přikryjte chvojím. Stanoviště: plné slunce. Doba kvetení: červenec - říjen.


Také výška je velmi variabilní, od hrnkových mini keříků na ozdobu stolků až po vysoké a pevné stvoly chryzantém k řezu. Výběr nejpěknější trvalky k řezu není jen věcí vkusu, kdy každému se líbí. Do přenosných nádob se vysazují hlavně chryzantémy , které se nazývají. Aby ale neměly kvítky malé, je potřeba zároveň s řezem částečně vyštipovat násadu . Na jejich kvalitě se hlavně podepisuje, že nedojde k poničení květů při přepravě,. O šlechtění chryzantém v ČR se zasloužil František Josef Thomayer.


Ještě lepší než klasický řez je mačkání nebo lámání, které umožní . Při pěstování citlivých odrů u kterých v důsledku napadení CSVd . Na podzim potěší svými barvami.

Nenáročné na pěstování. V základě podle praktického upotřebení je možno chryzantémy dělit na velkokvěté, dekorativní, drobnokvěté k řezu , drobnokvěté pro květináče, sasankokvěté a . Zakrslost chryzantémy byla původně považována za virovou infekci. Hlubší řezy proto ponechte na jaro.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky