pondělí 25. června 2018

Moniliová hniloba švestek

Moniliová hniloba plodů peckovin. Německý název: Zweigdürre an Obst. Durancie je odrůda slívy, která je dle mých zkušeností vysoce odolná vůči „šarce švestek ”. Popis: Plody hnědnou, měknou a hnijí. Na povrchu se vytváří světlé polštářky umístěné v kruzích.


Napadené plody buď opadávají nebo. Slupka i dužnina plodů všech druhů peckovin (meruňky, broskve, slívy, třešně, višně) měkne a hnědne. Na hnědých pletivech . Jak se zbavit hniloby peckovin. Poradíme vám, jak nejúčinněji bojovat proti úžehu (moniliové spále) a hnilobě peckovin.


Mezi nejčastější houbovité onemocnění ovocných stromů patří monilióza neboli moniliová hniloba jádrovin. Během vegetace může optimální úrodu švestky ohrozit několik hub a zákeřný hmyz. Abychom předešli katastrofálním následkům, je vhodné . Ochrana proti chorobám. Mezi ty nejčastější zajisté patří puchrovitost, moniliová hniloba plodů, virové.


U slivoní na listech většiny odrůd švestek se projavuje v období květen až. V dalším roce prorůstá stopkami do nových mladých plodů a švestek. Boj proti monilióze a moniliovému úžehu peckovin, ať již to jsou meruňky,třešně, višně, broskvoně či slivoně je věc pravidelného a včasného . Slivoň je společný název slív, švestek , jejich kříženců a odrůd. Podle něj teď totiž hrozí ještě moniliová hniloba.


Doufá proto, že úroda švestek situaci trochu zlepší. Jsou zatím ještě na . Vzpomínám jako malá holka - bylo všude plno švestek , kolem silnic a všude v sadech. Bakteriální rakovina švestek (syn. rakovinné odumírání větví peckovin). Výskyt: moniliová hniloba plodů postihuje všechny druhy. Kde se švestka aneb kde má pěstování švestek svůj původ?


Charakteristickým příznakem puchrovitosti je deformace plodů švestek. Mezi slivoně pěstované v českých zahradách patří vedle pravých švestek také. Nejčastější choroba zrajícího ovoce: moniliová hniloba. U švestek a sliv vznikají napřed při infekci plodů hnědavé nebo hnědošedé skvrny, zejména za vlhka se pokrývající šedými polštářky výtrusů, někdy v kruzích.


Cílem mé bakalářské práce bylo popsat jednotlivé odrůdy švestek a jejich význam v potravinářském. Warfarin, Řez švestek , Postřik švestek , Stříhání švestek ,. Na plodech velmi citlivých odrůd švestek se skvrny, prstence nebo vlnité proužky, které se v době dozrávání zbarvují červenofialově nebo hnědofialově, stávají . Taphrina pruni způsobující puchrovitost švestek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky