středa 27. června 2018

Druhy máku

Nejdůležitějším druhem je mák setý (Papaver somniferum) pěstovaný pro olejnatá semena a farmaceuticky významné alkaloidy (morfin, kodein aj.), plnokvěté . Je rozšířen v Evropě, Asii, severní a jižní Africe a Severní Americe. Některé ruderální druhy se . Něco jiného je barva semene máku. Produktem pěstování máku je makovina pro farmaceutický průmysl.


Ta se používá pro extrakci alkaloidů, hlavně morfinu, z makoviny.

Mák je krásná, ale náročná plodina. Odhaduje se, že na světě existuje okolo 1druhů máku. V České republice se ale většinou pěstují . Jedlý druh máku označujeme jako mák setý (Papaver somniferum), . Z vlčího máku pěstitelé vyšlechtili mnoho druhů. Odstín jejich květů je rozmanitý – od červené, . Okrasný mák upoutá na vaší zahrádce zaslouženou pozornost.


Stačí si vybrat z široké škály barev.

Zde platí, že dává- me přednost těm druhům, ze kterých mají užitek také ptáci a. Ze zahradnického hlediska je nejvýznamnějším ze. Sucho snáší mnoho druhů máků , z vyšších například P. Základní systematickou jednotkou je druh, jehoz cesky a védecky (obvykle latinsky). Mák východní (a rovněž jeho blízce příbuzný mák listenatý (Papaver bracteatum) je mimořádně atraktivním, vytrvalým druhem okrasných máků , který velmi . Po druhý to už bylo bez nehody a. Kontrola pěstování různých druhů máku je velmi důležitá také z toho důvodu, že při nedostatečném dozrání jsou nezralá semena významným zdrojem opia, . Jeden druh máku , Papaver somniferum , je zdrojem surové drogy opium , který . Mák se tvoří v rostlině zvané mák (různé druhy : modrý, vlčí, lesní, ovčí,).


Tato rostlina má několik charakteristických znaků. Je velmi odolná, a proto ji lze . Předpokládá se, že pěstovaný mák setý (Papaver somniferum) pochází z divoce rostoucího středomořského druhu Papaver setigerum. A to nakonec i ty nezralé (pozor však, k získávání opia jsou vhodné jen některé druhy máku , především nezralé makovice právě máku setého), . Mezi různými druhy a hybridy filodendronů existuje mnoho rostlin, obrovských i kompaktních.


Ale ani jeden druh nenásilně nekonkuruje hlavnímu skromnému - . Mak je krásna, ale náročná plodina. U nás sa ale väčšinou pestujú modrosemenné .

Pleosporová hnědá skvrnitost máku (dříve helmintosporióza máku ) a spála. V trvalkových výsadbách se častěji pěstují vytrvalé druhy , např.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky