středa 28. listopadu 2018

Anemone japonica

Ještě nedávno hojná sova sýček obecný je dnes na pokraji vyhynutí. Ty teď umožňují hnízdění a chování sýčků obecných sledovat. Právě ve starověkém Řecku dosáhl sýček vrcholu úcty.


Stal se symbolem moudrosti, . Mimo jiné jim škodí jedy používané proti hlodavcům, kteří jsou jejich hlavní potravou ale také nárůst početnosti jejich predátorů nebo automobilová doprava.

Popis: Velký jako kos. Potrava : Živí se drobnými hlodavci, hmyzem, žížalami i ptáky. Počátkem dvacátého století byl sýček obecný nejhojnější druh sovy a na. Před necelými sedmdesáti lety byl sýček obecný běžným druhem sovy na území České republiky.


Díky tomuto procesu mu ubylo potravy. Hlavní potravou sýčků je hmyz, drobní ptáci a savci, i když složení potravy se během roku mění. Pokles ploch pícnin, na něž je vázán výskyt hraboše, jakožto nejdůležitější položky v potravě sýčka , poklesl na jednu třetinu. Sortiment pěstovaných plodin se .

Nedostatek potravy příčinou snižování početnosti sýčka obecného v Dánsku. Puštík obecný je aktivní výhradně v noci, ale u vchodu do hnízda se ukazuje i za slunných. Samice klade – vajec, podle nabídky potravy více či méně.


A světlo ve tmě láká hmyz, který je potravou sýčka. Potrava , rostliny i živočichové, bezobratlí (malí obratlovci, hmyz). Pravda ovšem je, že u nás sýčků výrazně ubylo. Potravou sýcerousnéhojsou hlavně polní a lesní hlodavci a drobní savci.


Athene noctua) nesmírně chybí. Pokud se takové místo zastaví nebo nechá zarůst vysokou travou, sýček přijde o zdroj potravy. Ornitologové upozorňují, že pro sýčky , ale i další . Aktivní jsou sýčci převážně za šera, kdy loví potravu. U nás se pro začátečníky hodí především poštolka obecná , káně lesní, káně. Potrava je oproti ostatním druhům sov velice rozmanitá – od savců až do velikosti.


Potrava orla hrubozobého (Aquila clanga) v Bieloruskom Polesí. Sýček obecný patří do řádu sov, čeledi puštíkovitých, rodu sýčků. Jejich trus, chlupy, zbytky potravy a materiál ke stavbě hnízd přitahuje zase nové.


Hmotnost: 1- 2g.

Sýčci ztratili vhodné prostředí pro hnízdění i lov potravy a přemístili se do lidských sídel. Hlavní díl potravy tvoří především drobní hlodavci, nejčastěji je to hraboš polní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky