pátek 12. dubna 2019

Blanokřídlí ústní ústrojí

Kousací ústní ústrojí mají hlavně brouci, švábi a termiti, dále vážky, sarančata a někteří blanokřídlí , jako mravenci. Některé druhy hmyzu mají kousací ústní ústrojí. Přesto lze tvrdit, že ústní ústrojí je v drtivé většině případů složeno z jednoho páru kusadel (mandibuly) a dvou párů čelistí (maxilly). Z tohoto základního schématu . Lízací (včely, čmeláci).


Housenky: kousací ústrojí.

Blanokřídlí - ústní ústrojí. Symphyta) – vývojově nejstarší blanokřídlí , zadeček přisedá na hruď celou šíří, křídla jsou. U vývojově mladších druhů mají samice kladélko přeměněné v žihadlo. Hymenoptera ( blanokřídlí ). Neuropteroidea: Neuroptera ( síťokřídlí),. Hlava blanokřídlých je prostřednictvím úzkého krčku připojena k hrudi.


Tykadla jsou většinou nitkovitá, ústní ústrojí kousací. Hlava – složené oči, tykadla, ústní ústrojí. Hruď - páry končetin.

Kukla: klidové stádium, přestavba orgánů. Motýli, brouci, blanokřídlí , dvoukřídlí . Zejména sání nektaru vedlo ke změnám ústního ústrojí tohoto vysoce specializovaného hmyzu. Také sosák včel je adaptací blanokřídlých na sání . Na hlavě pozorujte tvar a velikost tykadel, složené oči a typ ústního ústrojí.


Roupci (Asilidae) mají bodavě-sací ústní ústrojí opatřené tak tvrdými. Jejich ústní ústrojí je vždy kousavé. Značný význam pro ekosystém má mravenec lesní.


Naopak úporným hmyzem jsou mravenci druhu Monomorium pharaonis. Prohlédněte si jednotlivé části, ze kterých se skládá kousací ústní ústrojí hmyzu. Tělo většiny druhů je protáhlé a členěné do tří oddílů: hlava má tykadka, jednoduché i složené oči a ústní ústrojí. K hrudi se upínají dva páry blanitých křídel, . NEJROZSÁHLEJŠÍ DRUH HMYZU, KOUSACÍ ÚSTNÍ. STROJÍ NEBO LÍZACÍ, DVA PÁRY BLANITÝCH.


Maji ústní ústroji kousaci nebo lizaci, dva . V další části je uvedena základní charakteristika blanokřídlých , jejich význam a. Ostatní součásti ústního ústrojí jsou funkčně pozměněny v sosák, který je určen. Nejstarší typ je kousací ústní ústrojí , bodavě sací, lízací a sací jsou vývojově mladší.

V klidu může být ústní. Zadeček zakončen kladélkem nebo žihadlem. Mají velký význam pro .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky