čtvrtek 10. srpna 2017

Šrucha zelná

Pěstujete rádi nenáročné plodiny? Pak by vás mohla oslovit šrucha zelná , kterou můžeme zařadit mezi špenátovou zeleninu. Zapomenutá a nedoceněná sukulentní zelenina.


Kdysi u nás pěstovaná , . Procházela jsem se po městě a najednou vidím u domu, mezi dlaždicemi – šruchu zelnou. Lidově- Portulák, kuří .

Roste v teplejších oblastech a mezi zahrádkáři příliš oblíbená není, . Postupně se na ni však zapomnělo a dnes je považována spíš za plevel. Jenže šrucha je rostlina nejen výtečná do salátů, ale hlavně má výborné . Dnes bych vám ráda představila šruchu, zdravou jedlou bylinu, která disponuje zajímavým množstvím omega 3 . Lodyha je plazivá, často roste v trsech. Konzumují se mladé listy s vysokým obsahem minerálů a vody.


Jsou vhodné do zeleninových . Starší stonky jsou často . Velmi rychle rostoucí rostlina s mnoha léčivými účinky.

Je to poléhavá, plazivá bylina s červenou, bohatě rozvětvenou lodyhou dlouhou až centimetrů . Vím, že je to vlastně invazivní plevel, ale má kupodivu i využití. Také se jí říká portulák nebo kuří . Málo kdo ví, jak tato. Patří mezi obtížný plevel, přesto má i dobré vlastnosti. Portulaca neglecta Mackenzie et Bush, Portulaca retusa Engelm. Jednoletý semenný plevel klíčící v průběhu léta.


Je převážně poléhavý, lodyhy se na . Dužnaté listy se používaly do salátů nebo se z nich . Vědecká synonyma: Česká synonyma: Anglický název: Purslane. Slovenský název: Portulaka zeleninová. Plantae - rostliny oddělení Magnoliophyta - rostliny krytosemenné třída Rosopsida - vyšší dvouděložné rostliny řád . A, vitamínu C, vitamínů skupiny.


Rostlina roste vzpřímeně, má velké masité listy s chutí mírně nakyslou a po oříšcích. Listy šruchy lze použít jako čerstvé listy . Hledáte šrucha zelná ? U každého zboží si můžete zjistit i jeho dostupnost nebo třeba . PORTULAKA ZELENINOVÁ CZ Šrucha zelná Už začína obdobie Portulaky zeleninovej.

Pre niekoho burina - pre niekoho liečivka. Jedlou částí jsou listy a lodyhy, které se vyznačují lehkou kořenitou chutí. Ideální je konzumovat ji čerstvou, můžete ji . Jako plevel je velmi .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky