středa 5. února 2020

Pěstování v keramzitu

Podstatou hydroponie je pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku, kde upevňovací funkci plní takzvaný keramzit , což je jílový granulát . Pro pěstování si vybíráme nádoby s několika otvory na dně pro kořeny. Malé sazeničky v rockwoolu, které jsou umístěné na vrstvě keramzitu. Pěstování v živných roztocích není žádnou novinkou, v zahradnické praxi se již používá . Chcete-li rostliny takto pěstovat , . Pro uzavřený systém pěstování pokojových rostlin v keramzitu lze použít kvalitní tekutá hnojiva bez balastních látek a při každé zálivce zalévat slabým roztokem , .

Obvyklou velikostí pro pěstování menších či mladých rostlin je frakce 4-8mm, pro velké rostliny používáme frakci 8-16mm. Rostliny později vyžadují upevnění kořenů ( keramzit , kamínky, … ) a živný roztok. Samozřejmě to nejde bez sluníčka a tedy fotosyntézy a bez . K hydroponickému pěstování v keramzitu je zapotřebí - nepropustný obal ( květináč), speciální pěstební nádoba, vodoznak, interní substrát (keramzit) a živný roztok . Neznamená to však, že nemáte doma pěstovat okrasné rostliny.


Hydroponické pěstování rostlin má tisíce let dlouhou tradici. Obě možnosti mají proti perlitu a keramzitu výhodu větší opory rostlin a většího . Tato metoda pěstování skleníkových a pokojových rostlin používá na místo zeminy expandovaných hlíněných granulí ( keramzitu ), nasáklých vodním roztokem .

Ke keramzitu ještě jednu malou poznámku. Vždy se při koupi ujistěte, že je opravdu vhodný pro pěstování rostlin ve vodě. Dají se pěstovat i na stěně bytu, ve skleníku na střeše domu nebo pod barem. Jako substrát se nejčastěji používá keramzit , umělé kamenivo. Malé rostliny jsou umístěny v malých děrovaných koších, plných keramzitu.


Keramzit pro stavebnictví je . Velké rostliny a rostliny se silnými kořeny pěstujeme v keramzitu - mm. Kořeny visí dolů do okysličeného roztoku. Co je nového při hydroponickém pěstování. Známý pěstební systém pro interiérové rostliny sestává: - z pěstební nádoby - substrátu – keramzitu. Něžný a rozevlátý lopatkovec bude za vzdušné prostředí keramzitu vděčný.


Tuto metodu pěstování rostlin možná znáte, aniž byste si to uvědomovali. Hydroponie se osvědčila hlavně u rostlin okrasných listem, jako je fíkus, dracéna, monstera, žumara a šplhavník. Do keramzitu je možné umístit pouze rostliny s dokonale čistými kořeny.


Pokud chcete hydroponicky pěstovat rostliny se zbytky zemního balu, . Pak už je můžeme bez problémů pěstovat hydroponicky. Do substrátu pro hydroponické pěstování ( keramzitu nebo perlitu)je zasadíme stejně . Pěstování rostlin v živném roztoku jim poskytne dostatek živin pro růst.

Seramis je porézní substrát, který je teplotně expandován z .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky