čtvrtek 27. července 2017

Pelyněk brotan

Lidově se jí říká boží dřevec. Aromatický svěže zelený druh, vonící po. Artemisia abrotanum Citrina - pelyněk brotan , boží dřevec.


Největší ozdobou jsou . Pelyněk hořký znají milovníci léčivých rostlin dobře.

Ale méně známý je už jeho příbuzný, pelyněk brotan. Vyžaduje slunné a chráněné místo s propustnou půdou. Pelyňky jsou bylinky se silnými účinky, a proto s nimi při musíme zacházet opatrně.


Pochází ze Středozemí. Jako okrasná, kořeninová i . ZBOŽÍ NEZASÍLÁME POŠTOU! Plantae - rostliny oddělení Magnoliophyta - rostliny krytosemenné třída Rosopsida - vyšší dvouděložné rostliny . Pro rozkošatění trsů rostliny často.

Dokonce i sýkorky a špačci znají schopnost pelyňku brotanu odpuzovat hmyz. Tyto zajímavé rostliny se jménem . Obdobně jako další druhy pelyňku se používá v lidovém léčitelství a jako koření. Jeho lidový název „boží dřevec“ naznačuje jeho ceněné léčivé účinky.


Je mírnější než pelyněk pravý, má velmi příjemnou . Vytrvalý polokeřík, dříve typická rostlina selských zahrádek a velmi ceněná léčivka zvaná lidově „boží . Stačí utrhnout špičku větvičky a jemně ji . V létě ji zdobí fialové, dlouhé květy. Více než jako dekorativní rostlinu ji využíváme v . Někdy se mu říká také „boží dřevec“. Svým růstem připomíná spíše polokeř.


Přesto tato bylina s citronovou vůní už dávno našla uplatnění v kuchyni jako koření i při léčbě. Vnitřně se užívá nálev, na obklady a . Mrazuvzdorná víceletá aromatická bylina, v létě kvete krásnými žlutými květy. Rozrůstá se do šířky, potřebuje tedy . Objevujte (a ukládejte) své vlastní piny na Pinterestu.


Tento pin objevil(a) Irena Richterova.

Také jeho listy se dají používat v kuchyni nebo pro lidové léčení. Brotan ( pelyněk brotan ) latinsky artemisia arbotanum léčí problémy žlučníku a žaludku, antiseptikum, antiparazitikum. Flóra České republiky, mapy rozšíření a vlastnosti rostlinných druhů.


Vegetační jednotky ČR, jejich popis, mapy a druhové složení. Znám pod lidovými názvy abrotan, boží dřevec, brotaň atd. Macerův pelyněk brotan (abrotanum) v bohemikálních komentářích z počátku 15.


Magister docet utilitatem abrotani.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky