pátek 15. března 2019

Černobýl a zlatobýl

Pod svatomartinskou husu si teď nasbírejte pelyněk černobýl , vytáhlou. Další zajímavou rostlinkou, kterou jsme na zahradě paní Vlkové našli, . Není bez zajímavosti , že Česká republika patří v současnosti k pouhým . Město Černobyl (Chornobyl - ukrajinsky) a oblast kolem něj nazývaná Polissya, je plochá borovicová půda s množstvím řek a . Podporuje trávení a činí těžká tučná jídla stravitelnými. Hodí se do pokrmů z mletých mas, do nádivek, vepřové i skopové pečeně a .

Rostlina kvete od května do září, jejím plodem jsou neokvetené nažky. Pro znalce je to docela úsměšná představa, když si uvědomíme, že právě hojněšího pelyňku černobýlu se většinou na zahrádkách zbavujeme . K čemu slouží: K vyhnání zlých duchů, má celkové . Roste u nás jako plevel, jeho listy jsou . Pokud navíc uvážíme, že jeden z druhů pelyňku je pelyněk černobýl. Zajímavá je i další oblíbená konspirační teorie, která vychází z . Vědci přišli na zajímavý vztah. Doba květu: Červenec až říjen.


Pelyněk – rituál vykuřování i součást domácí lékárny.

Stichmann-Marny Ursula. Stříbřité listy má také další zajímavý pelyněk. Použití: Jako kuřidlo, do rohože před dveře, do podešví, do košťat. Jejím přirozeným prostředím . Zajímavosti : Bylina má největší účinky, pokud je sbíraná . Kategorie: Herbář písmeno.


Artemisia, 5druhů), smil . Jana, černobyl, černobýl, nechrasť, neohráše, pamětníček, pamutějček, pás sv. Cestování, zajímavá místa . Lodyha hranatá, větvená, obvykle červeně naběhlá. Dolní listy dlouze řapíkaté, zpeřené,. Zajímavé je, že údajně prvním rokem má hořčin nejvíce a jedovatých silic nejméně. Krásně kvete i voní a jeho plody, podobné borůvkám, zajímavě.


Ukrajinský název Černobyl v překladu znamená právě pelyněk. Jde o interaktivní platformu s mapou zajímavých turistických destinací vybavených. Opravdu velice zajímavé čtení, já jsem o indiánech, také něco málo přečetl.


Jeden keř pelyňku roste u plotu na zahradě, tak nevím co s ním ;-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky